Arviokäynti systeemi on rikki poikki ja läpimätä

Tulipas lähettyä arviokäynniltä silmät niin pyöreinä, että joku ois voinu luulla mun vetäneen huumeita. Ihmiset hyvät, antakaas kun kerron.

Kiinteistön hinta-arvio, mihin se perustuu?

  • Sijaintiin
  • Rakennusvuoteen
  • Asunnon ja tontin kuntoon, ominaisuuksiin sekä kokoon
  • Markkinatilanteeseen (kilpailu samalla alueella)
  • Toteutuneiden kauppojen tilastoihin
  • Alueelliseen hintakehitykseen

Kyseisen kiinteistön sijainti ei ollut kovinkaan idyllinen. Ei kouluja (tai oli koulu, joka on umpihomeessa ja puretaan tulevan vuoden sisällä). Ei kauppoja tai muita palveluita lähistöllä. Moottoritien äänet pauhaa vieressä. Keskustaan matkaa 10 kilometriä.

Vuonna 1940 rakennettu talo, vaatii täyden remontin, siis lattiasta kattoon. Tontti oli nykystantardeilla ihan kivan kokonen, mutta täynnä puskia ja puita. Ei nurmikkoaluetta missä temmeltää ja leikkiä. Tiivistettynä epäsiisti kokonaisuus.

Näillä meriiteillä kiinteistön kunto on tyydyttävä. Kohde luokitellaan yleensä tyydyttäväksi silloin, kun kylpyhuone, wc ja keittiö on tehty yli 10 vuotta sitten.

Kaikki tällä alueella olevat (tyydyttävä kuntoiset) kohteet ovat toteutuneet alle 100 000 euron kauppahintaan. Tässä kohteessa neliöitä oli reilusti enemmän kuin edellä mainituissa kaupoissa. Joten, kaikki ominaisuudet huomioon ottaen, kiinteistön realistinen myyntihinta on ihan maksimissaan 120 000 – 125 000 euroa.

Ennen mua, kohteen oli käynyt arvioimassa muutama muu välittäjä. Heidän mukaansa kiinteistöstä voi saada 175 000 euroa. Siis anteeksi nyt vaan, mutta mitä ihmettä? Se on 25 000 euroa enemmän, kuin kyseiseltä alueelta myytyjä HYVÄkuntoisia kiinteistöjä. Mihin tämä perustuu? Kuulemma olivat laskeneet hinnan alueen keskineliöhinnan mukaan. Virhe. ISO virhe. Kodit ovat aina uniikkeja, eikä KIINTEISTÖT OLE NELIÖPERUSTEISIA. Miksi? Koska kaikki aiemmin listatut perusteet vaikuttavat sen markkinahintaan. Ei pelkät neliöt. Kaksi saman ikäistä naapuritaloa voivat olla teknisesti sekä sisäpinnoiltaan täysin eri kuntoiset ja toisella voi olla kaksi kertaa isompi tontti.

Kirjoituksen tarkoitus ei ole haukkua muita välittäjiä, päinvastoin olen yhteisen hyvän asialla. Jokainen meistä ylihinnoittelee joskus vahingossa, myös minä olen tähän syyllistynyt. Yksinkertaisesti tämä tahallinen ylihinnoittelu EI palvele ASIAKKAIDEMME tai meidän välittäjienkään etua. Jos kyseinen kohde laitetaan tuolla korkeimmalla hinnalla myyntiin, se tulee roikkumaan siellä vuosikaudet. Hintaa tullaan laskemaan todennäköisesti kuukausi kerrallaan koska ”markkina on tällä hetkellä vaikea”. VÄÄRIN, hinnoittelu on tehty ihan päin prinkkalaa ja siitä syystä asunnolle ei ole kysyntää. Pahimmassa tapauksessa asiakas menettää mojovan määrän aikaa ja rahaa.

Tiedän, että meillä on täällä iso joukko rautaisia välitysalan ammattilaisia, mutta ikäväkseni joudun toteamaan, että meillä on myös joukossamme joko todella epäammattimaista porukkaa ”välittäjinä” tai sitten tätä tehdään ihan tietoisesti. Miksi tämmöistä kukaan tekisi tietoisesti? Siksi, että kohde saadaan myyntiin. Käytännössä ”välittäjä” on epätoivon partaalla kalastelemassa kohteita, hinnalla millä hyvänsä. Varmasti jokainen alalla työskentelevä on tietoinen kyseisestä toimintatavasta, mutta kukaan ei tästä puhu ääneen kuluttajien kuullen. Eiköhän tässä ole jo aika nostaa kissa pöydälle ja lyödä totuudet tiskiin. Oli ne sitten miellyttäviä tai ei.

Mä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tämän on loputtava. Kyseinen toiminta on häpeäksi koko ammattikunnalle ja pilaa kaikkien hyvien tekijöiden maineen siinä sivussa. Tätä voisi verrata viime vuosina käsillä olleeseen maahanmuutto epidemiaan, jossa yksi mätä omena hölmöilee ja pilaa samalla kaikkien hyvienkin maahanmuuttajien maineen.

Miten tämän saa loppumaan onkin hankalampi kysymys. On ymmärrettävää ja luonnollista, että jokainen haluaa kodistaan parhaan mahdollisen hinnan, mutta arvon toimeksiantajat, VAATIKAA kunnon perusteluja hinta-arviolle. Kun ruokakaupoissa myydään tuotteita -30% lapulla ”katso päiväys”, on sillekin syynsä. Tuote on vanhentunut, eikä siitä voi pyytää samaa hintaa, kuin vieressä olevasta tuoreesta tuotteesta.

Minun neuvoni on, valitkaa viisaasti! Meissä on eroja.