EKP:n korkojen nousun
vaikutus asuntolainoihin

Näin EKP:n ennustama korkojen nousu vaikuttaa asuntolainaasi

Asuntolainojen korkojen nousua on pidetty pitkään kaukaisena ajatuksena, mutta se saattaa muuttua pian. Euroopan keskuspankin on ennustettu nostavan korkojaan lähiaikoina. Usein puhutaan vuodesta 2022.

Miksi korot nousevat?

Kun inflaatio pysyy sitkeästi korkeana – kuten nyt, keskuspankki voi hillitä hintojen nousua nostamalla perässä korkoja. Euroopan keskuspankki EKP on väittänyt, että korkoja ei nosteta vielä tänä vuonna, mutta markkinat kuitenkin saattavat pakottaa koronnoston ennakkoon.

Tällä hetkellä EKP:n määrittelemä talletuskorko on -0,5 prosenttia. EKP on muuttanut korkotasoa yleensä 0,25 prosentin erissä, mikä tarkoittaa, että vaikka tänä vuonna tulisi yksi nosto, korko olisi yhä miinuksella.

Korko voi tosin nousta, ja luultavasti nouseekin, tätä nopeammin. 

Asuntovelallisten kannattaa varautua 

Tuleva korkojen nousu tuntuu erityisesti asuntovelallisten taskuissa.

Yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euriborkorko on ollut jo pienessä nousussa viime torstain jälkeen, kun EKP mainitsi mahdollisesta rahapolitiikan kiristämisestä. Mitään tähtitieteellistä nousua vielä tuskin tapahtuu, mutta asuntovelallisen kannattaa jo laskeskella tulevaisuuden korkomenoja.

Hyvä nyrkkisääntö olisi, että lompakko kestäisi vähintään kahden prosenttiyksikön nousun. Inflaatio tulee tuntumaan enemmän maaseuduilla kuin isoissa kaupungeissa. Syrjäseuduilla auto on lähes jokaiselle pakollinen hankinta. Omakotitaloissa lämmitysjärjestelmänä on usein joko öljylämpö tai suorasähkölämmitys.

Mikäli korkojen nousu mietityttää, pankin kautta on mahdollista valita lainaan korkokatto tai vaihtaa kiinteäkorkoiseen lainaan.

Korkokattojärjestelyssä lainanottaja maksaa pankille lisämaksua siitä, että asuntolainan korko ei nouse sovitun tason yli. Kiinteäkorkoisessa lainassa taas korko on vakio, mutta se on ainakin lainanottohetkellä vaihtuvakorkoista lainaa korkeampi. Jos korkotaso nousee tarpeeksi, voi kiinteäkorkoisen lainan korko jäädä vaihtuvaa lainakorkoa pienemmäksi. Kiinteä korko pysyy samana koko takaisinmaksun ajan.

Myös tavalliset arjen kustannukset, kuten sähkön, polttoaineen ja ruoan hinta ovat nyt nousussa. Inflaatio tulee näkymään ensin perusarjen pyörittämisen kustannuksissa, ja vasta myöhemmin korkojen nousun kautta asuntolainoissa.

 

Share