Iso paha verokarhu, vältä kulmahampaita

Asuntolainan korkovähennys:

Jos omistat asunnon taloyhtiöstä ja sinulla on velkaosuutta, jota vähennät yhtiön kautta menevällä rahoitusvastikkeella, vaihda koko velkaosuus pankkilainaksi. Pankkilainan korot ovat vähennyskelpoisia, taloyhtiölainan ei. Vuonna 2019 vähennettävä osuus on 25%. Tässä kannattaa kuitenkin tarkistaa taloyhtiölainan korko versus pankin tarjoama korko ja siten laskea, onko yhtiölainan vaihto pankkilainaksi kannattavaa. Asuntosijoittajalle yhtiölaina voi olla etu, mutta tästä puhuttakoot myöhemmin.

Yleisesti ottaen korot vähennetään palkkatulojen verosta alijäämähyvityksenä. Vuonna 2019 hyvityksestä irtoava hyöty on 7,5% maksetuista koroista.

Esimerkki:

Asuntolainan korot vuodessa 2 000 euroa, josta vähennyskelpoista on 25% = 500 euroa. Alijäämähyvitys = 30% (ansiotulon veroprosentti) × 500e = 150 euroa. Tämä summa vähennetään palkkatuloistasi perittävästä verosta. Kun huomioidaan vähennys koroista, jää maksettavaksi 2 000e – 150e = 1850 euroa.

Jos asuntolainan maksuajaksi on sovittu 20 vuotta, tällöin voimme laskea:

(2 000e x 20 = 40 000e) – (1850 x 20 = 37 000e) = säästöä 3 000 euroa = 7,5%, ilman että huomioi säästöjen sijoittamisesta koituvaa mahdollista tuottoa. Ilmoittamalla korkovähennykset veroilmoituksessa, saat käytännössä 1,5 vuotta korotonta maksuaikaa.

Alijäämähyvitystä voi saada 1 400e / henkilö / vuosi. Kahden henkilön taloudessa hyvityksen määrä tuplaantuu 2 800 euroon.

Vastikealennus:

Tämä ei niinkään liity veroihin, mutta jos olet teettänyt taloyhtiön osakkaana huoneistossasi remontteja, joita taloyhtiö on aikeissa toteuttaa, olet oikeutettu rahalliseen hyvitykseen (vastikealennus). Hyvityksen saamiseksi on kuitenkin tietyt edellytykset täytyttävä: tehdystä työstä täytyy syntyä yhtiölle säästöä ja aiempi remontti täytyy olla toteutettu omilla varoilla. Hyvityksen suuruus riippuu siitä, kuinka paljon säästöä taloyhtiölle syntyy.

Tässä sinun kannattaa olla itse aktiivinen, sillä taloyhtiöllä ei ole velvoitetta selvittää eri huoneistoissa tehtyjä remontteja. Suotavaa on myös säilyttää remontista kaikki mahdolliset dokumentit, koska sinulla on näyttötaakka remontin toteutuksesta. Remontin täytyy olla toteutettu ja valvottu asianmukaisesti.

Kotitalousvähennykset:

Vähennystä voi saada kotona, vapaa-ajan asunnossa tai vanhempien asunnossa, asuntoa ei välttämättä tarvitse siis omistaa vaan pelkkä asuminen riittää. Vähennystä voi hakea tehdyistä remonteista tai kunnossapitotöistä. Kotitalousvähennystä saa korkeintaan 2 400e / henkilö / vuosi. Jos samassa taloudessa asuu kaksi henkilöä, voitte saada vähennystä yhteensä 4 800 euroa.

Voit vähentää 50% TYÖN osuudesta, joka on arvonlisäverollista. Jos remontoit puolisosi kanssa asuntoa ja remontin loppulasku on 20 000 euroa, josta työn osuus on 10 000 euroa, saatte tällöin täyden vähennyksen. Vähennyksen omavastuu on 100e / henkilö / vuosi.

(10 000e x 50%) – omavastuu 200e = 4 800 euroa

Työhuonevähennys:

Jos teet paljon töitä kotoa käsin, tai työnantajalla ei syystä tai toisesta ole tarjota sinulle työhuonetta, voit hakea työhuonevähennystä, joka on maksimissaan 880 euroa vuodessa. Täyden vähennyksen saat jos sinulla ei ole työpaikalla omaa työhuonetta tai teet etäpäiviä yli puolet kaikista työpäivistäsi. Vähennys laskee asteittain – 440 euroa vuodessa – 220 euroa vuodessa, riippuen miten paljon työtä teet kotoa käsin.