Kiehtova kiinteistönvälitysala

Miten tälle alalle päädytään?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Jos kysytään samaa kolmelta eri välittäjältä, saadaan todennäköisesti kolme täysin toisistaan eroavaa vastausta. Meistä jokainen kulkee elämässä omaa polkuaan ja vaikka päämäärä olisi sama, matka on AINA erilainen. On jokseenkin kadehdittavaa, miten jotkut osaa sanoa jo peruskoulussa mitä tulee isona tekemään. Lakimies, lääkäri, opettaja, urheilija, rakennusmies. Mulla ei ikinä ollut tiettyä ammattia mihin oisin halunnu tai mitä oisin pitäny ylitse muiden. Jossain teini-iän tienoilla tiesin vain, että haluun yrittäjäksi. Mutta mitä sitten yrittää? Se oli kysymys joka kulki mun mukana aina viime elokuuhun asti.

Netissä tuli vastaan työpaikkailmoitus asuntomyyjän paikasta. Tein taustatutkimusta työstä ja alasta. Boom, tää on se juttu. Välittäjän työ muistuttaa hyvin paljon yrittäjyyttä. On hankittava omat asiakkaat ja omat myytävät kohteet, minkä lisäksi jokainen vastaa itse omasta brändäyksestään. Tulos riippuu täysin siitä, mitä saat aikaan. Me ollaan työntekijöitä, mutta silti painitaan samankaltaisten haasteiden kanssa kuin yrittäjät.

Tienaatko hyvin?

Tulospalkkaus. Se voi tarkoittaa 0 euroa kuukaudessa tai 20 000 euroa kuukaudessa. Meillä ei varsinaisesti ole palkkakattoa ja kaikki on kiinni siitä, mitä ite saat aikaan. Alku kuukaudet on taloudellisesti kriittisiä, alalle pyrkivällä tulis olla sen verran säästöjä, että pärjää noin puoli vuotta ilman palkkaa. Näin voidaan keskittyä pelkästään siihen, että saadaan rattaat pyörimään heti alussa, eikä tuhlata energiaa oman talouden miettimiseen. Toki tilanne on toinen jos yritys tarjoaa pohjapalkan, mutta näissä keisseissä provision osuus on huomattavasti pienempi.

Minkälaista on aloittaa alalla?

Stressaavaa, ihan h*lvetin stressaavaa. Oon kuullu, että ensimmäiset 6 kuukautta on vaikeimmat. Kukaan ei tiedä sun nimeä. Sulla ei oo omia kohteita myynnissä ja niitä pitäis jotenkin saada hankittua, että pääsis myymään eli tienaamaan. On TODELLA paljon opittavaa. On osakkeita, kiinteistöjä, määräaloja, vuokraoikeuksia, vuokra-asuntoja ja jokaiselle edellä mainitulle omat lakipykälät. On rakennustavat, materiaalit, taloyhtiöt, remontit, eri asuinalueet ja niiden vaikutus hintatasoon. Lisäksi pitää tuntea muun muassa avioliittolaki, asuntokauppalaki, maakaari, perintökaari, kiinteistönmuodostamislaki, maankäyttö- ja rakennuslaki, kuluttajansuojalaki sekä tuloverolaki. Toisin sanoen hemmetin monta sivua tekstiä sisäistettävää ja muistettavaa.

Tällä alalla työntekijät vaihtuu nopeemmin ku Axl Smithin filmirullat. Ehkä osasyynä tähän on somen ja median luoma glamouri kuva kiinteistönvälittäjistä, mikä ei vois olla kauempana totuudesta. I don’t blame them. Tuli se mulleki yllätyksenä, miten paljo duunia ja juttuja tehdään sillä aikajanalla, kun saadaan kohde myyntiin ja päästään lopulta pankkiin laittamaan nimet paperiin ja lyömään kättä päälle. Välittäjän arki ei missään nimessä oo glamouria. Ainut glamourin hetki koetaan pankissa. Ei siksi, että mennään hienoissa vetimissä viralliseen tilaisuuteen. Vaan siksi, että saatiin just vietyä toimeksianto maaliin ja vieressä istuu tyytyväiset asiakkaat.

Mitä se vaatii?

Tätä työtä ei voi tehdä sillä ajatuksella, että meenpä tänään töihin tienaamaan. Mitä jos et tienaakkaan tässä kuussa mitään? Sun asettama tavoite jäi vaan haaveeksi ja kaikki tehdyt työtunnit meni ihan hukkaan? Tätä pitää – painotan pitää – tehdä sillä mentaliteetilla, että meenpä tänään töihin oppimaan, ja opin mahdollisimman paljon. Toistan saman huomenna, ylihuomenna ja ensi viikolla. Loppujen lopuksi, se on SUN ammattitaito mistä ihmiset maksaa. Ja mistä ammattitaito tulee? Oppimalla ja toistamalla. Ja miten oppiminen tapahtuu? Kuuntelemalla, lukemalla, kysymällä, googlaamalla, epäonnistumalla ja toistamalla näitä non stoppina joka päivä.

Jos samalla paikkakunnalla on 10 muuta välittäjää, jotka on ollu alalla esimerkiksi 3 vuotta ja tehny 8 tunnin työpäiviä 6 päivää viikossa. Se tekee yhteensä lähes 7,5 tuhatta tuntia. Kauan luulet kuluvan aikaa siihen, että saat heidät kiinni tietotaito tasolla? Kauan. On vaan oltava valmis tekemään töitä kellon ympäri, omaksumaan ja oppimaan uutta jatkuvasti, vaikka tuntuis siltä, ettei tulosta tule.

Täällä tärkeintä on pitää kiinni eettisistä toimintatavoista ja tehdä asiat omalla tyylillä. Ole oma itsesi ja palvele parhaasi mukaan. Kertaluonteisille kaupoille ei kannata lähteä. Ikinä. Oman edun ja voittojen maksimointi ei pitkälle kanna.

Pidä siis katse tulevaisuudessa ja pyri aina luomaan elinikäisiä asiakassuhteita.
Anna lupaus ja ylitä odotukset, joka kerta.