Oikea välittäjävalinta tulee sinulle halvaksi

Olet päättänyt myydä asuntosi ja palkata ammattilaisen hoitamaan asiaa puolestasi. Valveutuneena kansalaisena tiedät, että välittäjän valinta on vähän kuin auton ostaminen: todennäköisesti ei kannata ottaa halvinta, mutta ei myöskään sokeasti luottaa mihin tahansa hintaan. Tärkeintä on hinta-laatusuhde.

Arviokäynnille tulee ehdokkaita useasta eri välitysfirmasta. Jokaisella heistä on sama tehtävä. Saada sinut valitsemaan juuri heidät. Huomaat ehkä, ketkä ovat tehneet kotiläksynsä kohteesta ja vakuuttavat ammattitaidollaan heti ensitapaamisella. Hyvässä tilanteessa kaikki vaikuttavat päteviltä hommaan. Yhä useammin niin käykin: arviokäynnit ovat asuntomyyjän arkea ja alalla lyhyenkin aikaa toiminut kaveri tietää, miten luoda vakuuttava ensivaikutelma.

Siispä levität pöydälle viiden eri välittäjän hinta-arviot asunnosta sekä heidän välityspalkkiotarjouksensa. Hankala päätös, eikö? Ei ehkä halvin, ei ehkä kallein. Kenties kultainen keskitie.

Se, mitä et välttämättä siinä hetkessä ajatellut, voi tulla kalliiksi. Jälkikäteen saatat joutua tilanteeseen, missä mietit: “Mistä olisin voinut tietää, kun kaikkihan vaikuttivat yhtä hyviltä?” Oikean välittäjän valinta tulee aina halvaksi, vaikka hintalappu palvelulle oiskin mediaanin yläpuolella. Miksi näin, ja miten valita se oikea?

Toisin kuin autokaupoilla, asuntokaupoilla ei voi ottaa useampaa ehdokasta koeajoon samanaikaisesti. Pätevyys täytyy todentaa muilla keinoin. Oikean välittäjän pystyt valitsemaan esittämällä hänelle oikeat kysymykset, eli ymmärtämällä hänen tarjoamansa hinta-laatusuhteen. Kannattaa tarkkailla, onko välittäjäehdokas aidosti juuri sinun tarpeisiisi sopiva. Kiinnitä huomiota ainakin näihin:

  • Viestintätaidot (kasvotusten, puhelimitse, sähköpostitse)
  • Persoona ja yleinen olemus
  • Tavoitettavuus ja reagointiaika
  • Aiempien asiakkaiden arviot ja kokemukset (pitäisi löytyä välittäjän nettisivuilta)

Siitä tiedät, millainen edustaja tämä tyyppi tulee olemaan potentiaalisten ostajien kanssa esimerkiksi näytöillä tai hintaneuvotteluissa. Välittäjän tehtävänä on saada sinulle paras mahdollinen hinta asunnostasi. Se tapahtuu, kun hinta asetetaan kerralla oikein. Harvoin ääneen sanottu fakta on, että moni välittäjä kusettaa antamassaan hinta-arviossa. Kannattaa siis aina kysyä kattavat perustelut arviolle. Välittäjän tulee kyetä vastaamaan jokaiseen kysymykseesi siten, että koet saaneesi ratkaisevaa lisäarvoa asunnon myyntiin.

Väärä välittäjävalinta tulee sinulle kalliiksi, vaikka hintalappu palvelulle oiskin mediaanin alapuolella.

Share