Puhu fiksummin – Aim to be a Zero

Jos tunnet tai tiedät, että haluat parantaa sun verbaalista viestintää – lue enemmän, kirjoita enemmän ja puhu enemmän. On erittäin tärkeetä osata artikuloida omat ajatukset ja ideat muille ymmärrettävästi ja ennen kaikkea neuvotella. Elämässä törmää lähes joka päivä tilanteisiin, jossa “myyt” itseäsi. Joka viikko sun eteen tulee tilanteita, joissa voit saada uuden ystävän, yhteistyökumppanin, bisnespartnerin, tutustua ihmisiin, jotka on tulevaisuudessa sun potentiaalisia asiakkaita, tutustua ihmiseen, joka on sun tuleva tyttö- tai poikaystävä. Tää oli pintaraapasu siitä, minkälaisia mahollisuuksia tuolla odottaa jatkuvasti. Ja kaikki on susta itestäs kiinni, millasella lopputuloksella tuut näistä tilanteista ulos.

Lue. Kirjoita. Puhu.

Lukeminen aktivoi fyysisesti aivoja ja parantaa muistia. Kirjottaminen pakottaa sun aivot artikuloimaan ajatuksia paperille ja aiheen ympärille, josta kirjotat, olipa aihe mikä tahansa. Jos et keksi aihetta, mistä kirjottaa, mieti mikä tahansa ongelma, kirjota se ylös yksityiskohtasesti ja keksi ratkasu. Jos puhuminen (artikulointi) ei oo sillä tasolla millä haluisit sen olevan, mee puhe- ja esiintymiskurssille, puhu tuntemattomille kaupassa tai kadulla. Ota enemmän puheenvuoroja juhlatilaisuuksissa.

Yks parhaista tavoista oppia puhumaan ihmisten kanssa on kysyä mielipiteitä. Eikä sun tarvi välttämättä tuoda edes omaa näkökulmaa keskusteluun. Ei ehkä helppo tehtävä. Täysin mahollinen kyllä. Kuuntele mitä sanot, ja sano vaan asioita joihin itse uskot. Voit kysyy iteltäs: Onks tää oikeesti sitä mihin uskon? Vai kerronko tiettyjä asioita näyttääkseni paremmalta tai voidakseni dominoida keskustelua. Sanonko tän vaan, koska haluun manipuloida tilannetta itelleni myönteiseen suuntaan? Tai toinen, huono ääripää: Enkö uskalla sanoa ääneen mielipidettä, joka eroaa muiden näkemyksistä saadakseni hyväksyntää?

Aim to be a Zero

Kirjassa “An Astronauts Guide to Life on Earth” Chris Hadfield kuvailee luvussa “Aim to be a Zero” miten tilanteesta tai ympäristöstä riippumatta ihminen laittaa kohtaamansa toisen ihmisen johonkin näistä kolmesta kategoriasta: minus one, zero tai plus one. Minus one luo ympärilleen harmia ja negatiivisia viboja. Zero-ihmisen olemus ja vaikutus on neutraali. Plus one taas tuo aktiivisesti lisäarvoa. Jokainen meistä haluis tietenkin olla muiden silmissä plus-ihminen. Hadfieldin mukaan oman erinomaisuutensa ja “plus-ihmisyytensä” korostaminen johtaa kuitenkin lähes aina siihen, että muut näkevät hänet miinusykkösenä. Fiksu ihminen tähtää nollaan. Se on ainoa tie muiden silmissä plusykköseksi.

Fiksummin puhuminen ei tarkoita, että puhuu kovaan ääneen vain asioista, joista tietää paljon. Älykkyys noteerataan ihan tavallisessa keskustelussa.

Share